Omzetbelasting te laat betalen: consequenties + tips

Omzetbelasting betalen als ondernemer: je ontkomt er niet aan. In een eerdere blog hebben we al een voorbeeld en slimme tips gegeven hoe jij deze aangifte kan doen. Maar wat gebeurt er als je de omzetbelasting te laat betaalt? Biersteker Advies legt het uit.

De meeste ondernemers betalen elk kwartaal (elke 3 maanden) omzetbelasting aan de belastingdienst. Hierop is één uitzondering:

  • Als de te betalen omzetbelasting minder dan €1.883 aan btw bedraagt, moet je jaarlijks btw-aangifte doen.


De meeste ondernemingen doen de aangifte omzetbelasting tegenwoordig online. Doe je dat, dan weet je bij het voltooien van de aangifte gelijk hoeveel belasting je moet betalen; je kunt dan dus snel overgaan tot betaling.

Deadline aangifte en betaling omzetbelasting (BTW)

Het is belangrijk om te weten dat de deadlines voor het indienen van de aangifte en het betalen van de btw gelijk zijn. We gaan er gemakshalve vanuit dat jouw onderneming elk kwartaal btw-aangifte moet doen. In dat geval gelden de volgende deadlines:

Tijdvak

Deadline aangifte en belasting

4e kwartaal 2020

31 januari 2020

1e kwartaal 2021

30 april 2020

2e kwartaal 2021

31 juli 2021

3e kwartaal 2021

31 oktober 2021

4e kwartaal 2021

31 januari 2022

De Belastingdienst hanteert de datum waarop zij de betaling ontvangen, dus niet de datum waarop jij de betaling verstuurd hebt. Betaal je de btw buiten kantooruren of in het weekend, kan het langer duren voordat je betaling binnen is bij de Belastingdienst.

Tip: de Belastingdienst heeft een app genaamd Btw-Alert. Deze app geeft je o.a. automatisch een melding wanneer het tijd is om je omzetbelasting te betalen. Het downloaden hiervan is slechts een kleine moeite en gaat je als ondernemer veel kopzorgen besparen.

Omzetbelasting te laat betaald

Omzetbelasting te laat betaald?

Het kan gebeuren dat je bovenstaande deadlines niet haalt en dus de omzetbelasting te laat hebt betaald. In dat geval spreekt de Belastingdienst van betaalverzuim, en kun je een boete krijgen.

Let op: de Belastingdienst behandelt de aangifte en de betaling van omzetbelasting los van elkaar. Als je beide te laat doet (aangifteverzuim + betaalverzuim) kun je 2 boetes krijgen.

Of je wel of niet een boete krijgt voor het te laat betalen van de btw, hangt af van meerdere factoren. De Belastingdienst kent namelijk een zogeheten coulancetermijn. Deze termijn gaat direct na de uiterste betalingsdatum en eindigt 7 dagen hierna.

Er zijn 3 verschillende scenario’s:

  1. Je betaling is te laat, maar wel binnen de coulancetermijn. 

Je krijgt dan geen boete voor betaalverzuim, maar wel een waarschuwing van de Belastingdienst (de zogeheten verzuimmededeling).

Let op: als je de vorige aangifte te laat of niet helemaal hebt betaald, krijg je wél een betaalverzuimboete. Deze boete bedraagt 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van €50 en een maximum van €5.514.

Tip: Zorg dus altijd dat je op tijd je omzetbelasting betaalt. Is dit lastig? Overweeg dan een boekhouder in te schakelen.

  • Je betaling is te laat, en na de coulancetermijn. 

In dit geval moet je hoe dan ook een betaalverzuimboete betalen. De hoogte hiervan is zoals hierboven beschreven.

  • Je betaling is te laat, maar deels binnen en deels na de coulancetermijn.

Ook in dit geval moet je helaas een betaalverzuimboete betalen. Wederom gelden hier dezelfde regels. De Belastingdienst maakt hierin geen verschil tussen de betalingen die binnen en na de coulancetermijn zijn binnengekomen; te laat is te laat. Je betaalt dus 3% over het gehele bedrag wat te laat is betaald.

Conclusie: Wat moet je doen als je de omzetbelasting te laat betaalt:

Het te laat betalen van je omzetbelasting betekent niet altijd dat je een boete krijgt. Je hebt na het verstrijken van de deadline namelijk nog 7 dagen coulance. Lukt het je dan nog niet te betalen, dan krijg je sowieso een betaalverzuimboete van de Belastingdienst.

Wij raden je aan om altijd direct de btw te betalen na de aangifte omzetbelasting. Zo zorg je ervoor dat je de betaling niet vergeet, en ontloop je boetes. Met de app Btw-Alert van de Belastingdienst zorg je ervoor dat je in ieder geval altijd op tijd bent. 

Blijkt het alsnog lastig om op tijd je btw-aangifte te doen of te betalen? Dan kun je nadenken over het inschakelen van een boekhouder. Een boekhouder zorgt er niet alleen voor dat je aangiftes altijd op tijd binnen komen en betaald worden, maar ook dat je het maximale eruit haalt.

EXTRA TIP: als je gebruik maakt van een boekhouder, zorg dan dat je je gegevens z.s.m. na het verstrijken van het kwaartal aanlevert, dat maakt het voor hem/haar ook “makkelijker” de aangifte optijd in te dienen.

Over Ons

Biersteker advies is een samenwerking van Ben Biersteker en Bas Bervoets.

Zowel Ben als Bas zijn beide ooit het familiebedrijf ingestapt van hun vader. Na een aantal jaar onafhankelijk van elkaar gepionierd te hebben, ontstond in 2021 de vraag van beide kanten naar samenwerking. Deze samenwerking is uitgemond in een fusie tussen beide bedrijven en per 2022 zijn wij gezamenlijk verder gegaan onder de naam Biersteker Advies. Ons kantoor kan worden omschreven als een administratie- en advieskantoor zonder poespas. Wij richten ons op zelfstandige ondernemers en het MKB. Ons doel is om de administratieve lasten bij deze groep weg te nemen, en te zorgen dat er onderaan de streep meer overblijft.

Dit doen wij door het proces zo simpel mogelijk te maken en de taken zoveel mogelijk te automatiseren. Hiernaast geven wij graag bedrijfsadvies; u kunt bij ons altijd terecht met een zakelijk vraagstuk!”

boekhouding

Contact

Locatie

James Wattstraat 22
1817 DC Alkmaar

CONTACT

Telefoon: 072 5209695
Email: info@bierstekeradvies.nl

Openingstijden

Ma – Vrij: 8:30 – 17:00

Volg ons

© Copyright 2021 – bierstekeradvies.nl | Alle rechten voorbehouden | Ontwikkeling: Flowhub.nl