Auto van de zaak: Moet ik als ondernemer een auto van de zaak of eigen auto aanschaffen?

Wil je als ondernemer een auto aanschaffen? Dan kom je voor de lastige keuze of je deze wil aanschaffen op de zaak of privé. Beide varianten hebben voor- en nadelen.

Wanneer moet je als ondernemer een auto op de zaak zetten? Wat zijn de voor- en nadelen hiervan? En hoe zit het precies met de bijtelling? Dit leg ik allemaal uit zodat jij een weloverwogen keuze kan maken, want wie wil er nou te veel belasting betalen door het nemen van een verkeerde beslissing.

Auto zakelijk of op eigen naam aanschaffen?

Als jij als ondernemer een auto aanschaft, heb jij twee keuzes:

  • Auto op de zaak: Je auto staat hierbij op naam van je onderneming en behoort tot het ondernemingsvermogen.
  • Auto op je eigen naam: Hierbij staat de auto op je eigen naam en behoort het tot het privévermogen.

Mag je altijd zelf kiezen of je de auto op de zaak zet of privé?

Je mag altijd een auto privé hebben. Maar een auto wordt pas zakelijk geacht als je tenminste 10% zakelijk er mee rijdt.

Let op: Denk als ondernemer goed na over de keuze die je maakt. Je kan niet zomaar veranderen. Als je de auto naar privé haalt, moet je rekening houden met een aantal correcties die moeten worden doorgevoerd in je administratie. Je kan het dus jaarlijks wisselen, maar je moet je afvragen of dit zinvol is i.v.m. de administratieve lasten. 

Daarnaast is het wel zo dat je maar 1x per jaar mag kiezen voor bijtelling of geen bijtelling (als je de auto zakelijk hebt). Het is niet mogelijk dat je in één jaar de auto gedeeltelijk met bijtelling rijdt en een gedeelte zonder bijtelling. 

 

Auto van de zaak

Voor- en nadelen auto van de zaak:

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een auto op de zaak is vaak niet zo voordelig als mensen vaak denken. Nadelen zijn dat je of een behoorlijke administratie moet bijhouden van al je gereden ritten of dat je te maken krijgt met bijtelling. Als jij een auto op de zaak wil zetten, zijn er twee opties:

Optie 1: Je rijdt minder dan 500 privékilometers per jaar

Een voordeel hiervan is dat je alle kosten kan boeken als zakelijke kosten. Naast de auto zelf mag je ook de brandstof, btw, onderhoudskosten en verzekeringen aftrekken.

De auto wordt hierbij aangemerkt als bedrijfsmiddel en moet worden afgeschreven. Een ander voordeel is dat je geen bijtelling hoeft te betalen. Vaak kiezen ondernemers deze optie als ze een tweede auto hebben waarmee ze de boodschappen doen of op vakantie gaan. Je komt dan niet snel boven de 500 privékilometers uit.

Optie 2: Je rijdt meer dan 500 privé kilometers per jaar en wil de auto op de zaak hebben

Rij jij meer dan 500 privékilometers per jaar en wil je deze auto aanschaffen op de zaak? Dan is het nadeel dat je te maken krijgt met bijtelling. Hoeveel bijtelling je moet betalen hangt af van de cataloguswaarde van de auto, de CO2 uitstoot en het jaar waarin het kenteken is afgegeven.

Let op: Wanneer je deze optie kiest, moet je ook btw betalen voor de kilometers die jij privé rijdt. Om dit te bepalen, zijn er drie opties:

  • Optie 1: Hierbij houd je een kilometerregistratie bij. Gebruik hiervoor de rekenhulp van de Belastingdienst. 
  • Optie 2: Wanneer je een kilometerregistratie bijhouden te veel werkt vindt, kan je ook kiezen om geen kilometerregistratie bij te houden en 7% over de catalogusprijs te rekenen (inclusief btw en BPM).
  • Optie 3: Je mag ook de werkelijk betaalde btw over de kosten per auto bepalen en dit bijtellen. Heb je bijvoorbeeld 10.000 euro (excl. btw) aan btw belaste kosten gemaakt en deze kosten zijn lager dan bovenstaande opties dan hoef je slechts 2.100 euro bij te tellen aan btw (10.000 x 21%).

Wat houdt bijtelling in?

De fiscus ziet de privé kilometers als een vorm van inkomen en daardoor dient er belasting over betaald te worden. De bijtelling komt daarom bovenop je inkomen. Er wordt een percentage van de nieuwwaarde van de auto bij je winst opgeteld. Het percentage bijtelling dat je betaalt over de cataloguswaarde van je auto is:

  • Volledig elektrische voertuigen (tot €40.000) en waterstofauto’s betalen vanaf 2022 16%. 
  • Alle overige voertuigen (inclusief hybride) betalen 22%

Let op: Hierbij is er een uitzondering. Auto’s die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn, hebben te maken met de Youngtimer regeling. Hierbij betaal je 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto. Omdat de dagwaarde een stuk lager is, kan het maandbedrag een stuk lager uitvallen. De dagwaarde kan elk jaar veranderen.

Voorbeeld bijtelling berekenen:

Stel je hebt een auto van € 10.000. Deze auto rijdt op diesel, dus je betaalt 22% bijtelling. De bijtelling is dan €10.000 x 0.22 = € 2.200 per jaar. Dit is €2.200 : 12 = 183,33 per maand. Dit bedrag komt bruto bovenop jouw inkomen.

Let op: Dit is bruto. Wat je netto aan bijtelling betaalt, hangt af van in welk belastingschijf je zit. Als jij in belastingschijf 1 zit, betaal je 37.05% belasting. Dan is het netto €2.200 x 37,05% = €825 euro aan netto bijtelling per jaar. Op maandbasis is dat € 825 : 12 = € 68.75.

Voor- en nadelen privé een auto aanschaffen

Als ondernemer kan je de auto ook op je eigen naam zetten. Nadeel hiervan is dat alle kosten voor jezelf zijn. Voordeel is dat je bepaalde kosten terug kan krijgen. Hierbij zijn er ook twee opties:

Optie 1: Auto privé aanschaffen met kilometeradministratie

Hierbij mag je de gereden zakelijke kilometers vermenigvuldigen met 19 cent. Dit is de kilometervergoeding die je krijgt. Hierbij wordt woon-werkverkeer ook gezien als zakelijke kilometers.

Daarnaast is het ook een voordeel dat je enkele kosten btw zakelijk mag aftrekken. Bewaar daarom al je bonnetjes (brandstof, reparatie, onderhoud) goed. Voor de aankoop van de auto geldt dit niet. De overige kosten kunt u naar rato van het aantal zakelijk gereden kilometers terugvorderen bij de laatste btw-aangifte.  Hiervoor heeft de Belastingdienst een rekenvoorbeeld gemaakt. 

Let op: Alle kosten die je voor de auto maakt zijn privé en dus niet aftrekbaar van de winst.

Optie 2: Auto privé aanschaffen zonder kilometeradministratie

Houd jij geen kilometeradministratie bij? Dan maak je geen gebruik van de aftrekpost waarbij je 19 cent per zakelijke kilometer krijgt vergoed. Maar een voordeel hierbij is dat je de btw over het onderhoud en gebruik mag aftrekken. Aan het einde van het jaar moet je de afgetrokken btw corrigeren wegens privégebruik. Hierbij geef je 1.5% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) aan als verschuldigde btw.

Let op: Hierbij moet ik aangeven dat dit weinig wordt gedaan, omdat het lastig uit te voeren is. De administratieve lasten weegt vaak niet op tegen de voordelen.

Auto van de zaak of eigen auto overzicht:

 

Auto privé

 

Auto op de zaak

 

Zonder administratie

Met administratie

 

Bijtelling

Geen

Geen

Meer dan 500 kilometer privé –> Bijtelling

Minder dan 500 kilometer privé –> Geen bijtelling

Aftrekbare kosten inkomstenbelasting

Geen

19 cent per zakelijk gereden kilometer

De auto zelf (moet worden afgeschreven) en alle bijkomende kosten zoals onderhoud en benzine.

Moet ik de auto zakelijk of privé aanschaffen?

Zoals hierboven is beschreven, hangt het af van veel factoren. Het aantal te rijden privé- en zakelijke kilometers, cataloguswaarde, soort auto en de liquiditeit van je onderneming hebben hier allemaal invloed op.

Je merkt al dat elke situatie anders is. En dan zijn er nog meer uitzonderingen. Want als bv heb jij bijvoorbeeld ook nog te maken met twee belastingpercentages. Het is afhankelijk van zoveel factoren dat ik het aanraad om jou unieke situatie voor te leggen aan een accountant of boekhouder. Ik help jou graag om samen te kijken naar jouw situatie om te bekijken wat voor jou het voordeligst is.  

 

Over Ons

Biersteker advies is een samenwerking van Ben Biersteker en Bas Bervoets.

Zowel Ben als Bas zijn beide ooit het familiebedrijf ingestapt van hun vader. Na een aantal jaar onafhankelijk van elkaar gepionierd te hebben, ontstond in 2021 de vraag van beide kanten naar samenwerking. Deze samenwerking is uitgemond in een fusie tussen beide bedrijven en per 2022 zijn wij gezamenlijk verder gegaan onder de naam Biersteker Advies. Ons kantoor kan worden omschreven als een administratie- en advieskantoor zonder poespas. Wij richten ons op zelfstandige ondernemers en het MKB. Ons doel is om de administratieve lasten bij deze groep weg te nemen, en te zorgen dat er onderaan de streep meer overblijft.

Dit doen wij door het proces zo simpel mogelijk te maken en de taken zoveel mogelijk te automatiseren. Hiernaast geven wij graag bedrijfsadvies; u kunt bij ons altijd terecht met een zakelijk vraagstuk!”

boekhouding

Contact

Locatie

James Wattstraat 22
1817 DC Alkmaar

CONTACT

Telefoon: 072 5209695
Email: info@bierstekeradvies.nl

Openingstijden

Ma – Vrij: 8:30 – 17:00

Volg ons

© Copyright 2021 – bierstekeradvies.nl | Alle rechten voorbehouden | Ontwikkeling: Flowhub.nl