Aangifte omzetbelasting: Voorbeeld & Slimme tips

De meeste (startende) ondernemers en ZZP’ers zijn verplicht om ieder kwartaal aangifte omzetbelasting te doen. Dit is vaak een vervelende en tijdrovende taak. Lees hier hoe je dit het beste doet en waar je op moet letten bij jouw aangifte van de omzetbelasting. 

Deadline aangifte en betaling omzetbelasting (BTW)

Aangifte omzetbelasting is een andere term voor de btw-aangifte. Tijdens de aangifte geef je de btw op die jij aan jouw klanten in rekening hebt gebracht. Deze btw is hoog (21%), verlaagd (9%) of nul (0%). Dit is afhankelijk van het type product of dienst die je levert. In de meeste gevallen is dit het standaardtarief van 21%. 

Als je €10.000 omzet hebt gemaakt in een kwartaal, moet je daarvan (bij producten/diensten met het standaardtarief) aangeven bij rubriek 1a van het (digitale) aangiftebiljet. Bij binnenlandse omzet met overige tarieven gebruik je de rubrieken 1b en 1c.  

Andersom mag je ook van jouw inkopen de btw terugvorderen. Van dit bedrag kun je de belasting die jij hebt betaald over jou inkopen, afhalen. Dit zit zo: Over de inkopen die je doet, betaal je btw. De btw die je hierover hebt betaald, wordt de voorbelasting genoemd. Deze voorbelasting kan je weer terugvorderen. Per saldo blijft er dan een bedrag over. Dat is het bedrag dat je dient af te dragen aan de Belastingdienst.

De btw, Belasting Toegevoegde Waarde, houdt in dat jij als ondernemer alleen belasting betaalt over jouw toegevoegde waarde. De inkopen die je hebt gedaan zijn niet dingen die jij hebt toegevoegd aan het product. Wat je zelf toevoegt aan het product, dat is waar je belasting over moet betalen. De consument betaalt uiteindelijk btw over het gehele product.

Hoe doe je btw-aangifte?

Op het moment dat je staat in geschreven bij Kamer van Koophandel en je belastingplichtig bent, moet je btw-aangifte doen. Je kan het formulier ‘Aangifte omzetbelasting’ online vinden in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hier geef je aan hoeveel omzet je in deze periode hebt gemaakt en welk btw-percentage op jouw product/dienst van toepassing is. Daarnaast noteer je hier ook de bonnetjes van jouw inkopen waarvoor je de btw kan terugkrijgen. Uiteindelijk wordt er uitgerekend welk bedrag jij verschuldigd bent aan de Belastingdienst. 

Voorbeeld aangifte omzetbelasting

Voorbeeld aangifte omzetbelasting

Hoe vaak doe je btw-aangifte?

Het is goed om als ondernemer eerst te kijken hoe vaak je aangifte omzetbelasting moet doen. Dit kan je vinden in de eerste brief die je van de Belastingdienst hebt ontvangen. De meeste bedrijven doen één keer per kwartaal hun aangifte voor btw. Een uitzondering hierop is:

  • Jaarlijks: Als je per jaar minder dan €1.883 aan btw betaalt. 

Daarnaast kun je ook bij de belastingdienst aanvragen om het maandelijks te doen.

Wanneer moet ik aangifte omzetbelasting doen?

Normaal gesproken moet je dus vier keer per jaar de aangifte omzetbelasting indienen. Dit moet voor het einde van de eerstvolgende maand na het desbetreffende kwartaal. Ter verduidelijking: Het eerste kwartaal bestaat uit januari, februari en maart. Hierbij moet je dus uiterlijk 30 april jouw aangifte omzetbelasting indienen en betalen. Zorg ervoor dat je op tijd het bedrag overmaakt. Anders kan je hiervoor boetes krijgen.

Btw-aangifte tips

Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede administratie. Zorg dat je al je bonnetjes, facturen en bankafschriften netjes geordend hebt. Dit kun je in een map bijhouden of , nog beter, digitaal in een geordende map. Wel is het handig om hierbij gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Hierbij kan je zelf de bonnetjes en facturen invullen en dan een overzicht opvragen voor de btw bedragen en rubrieken, wij helpen jou hier graag bij. Alles handmatig invullen kost veel tijd en een foutje is zo gemaakt.

Een andere tip is dat je in de aangifte alleen gebruik mag maken van hele getallen. 

Uiteraard moet je ervoor zorgen dat je jouw omzetbelastingaangifte op tijd doet. Maar naast het doen van de aangifte, moet je ook op tijd betalen. Het gaat hierbij om de datum dat de belastingdienst jouw btw-betaling ontvangt; niet de datum dat jij deze verstuurt. Zorg dus dat je op tijd bent.

Btw-aangifte tips

Wil jij jouw aangifte omzetbelasting uitbesteden? Bij Biersteker Advies doen we dit graag voor je. Wij zorgen ervoor dat de aangifte altijd fiscaal correct is en tijdig wordt verstuurd. Daarnaast bekijken wij ook of jij alle zakelijke kosten hebt meegerekend zodat jij niet te veel belasting betaalt. Wij doen de aangifte omzetbelasting o.a. voor ZZP’ers, startups, eenmanszaken,  VOF’s en BV’s. Biersteker doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de fiscale kansen voor jouw onderneming optimaal worden benut. 

Heb je interesse? Neem dan eens contact met ons op. We kunnen dan gezamenlijk kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Over Ons

Biersteker advies is een samenwerking van Ben Biersteker en Bas Bervoets.

Zowel Ben als Bas zijn beide ooit het familiebedrijf ingestapt van hun vader. Na een aantal jaar onafhankelijk van elkaar gepionierd te hebben, ontstond in 2021 de vraag van beide kanten naar samenwerking. Deze samenwerking is uitgemond in een fusie tussen beide bedrijven en per 2022 zijn wij gezamenlijk verder gegaan onder de naam Biersteker Advies. Ons kantoor kan worden omschreven als een administratie- en advieskantoor zonder poespas. Wij richten ons op zelfstandige ondernemers en het MKB. Ons doel is om de administratieve lasten bij deze groep weg te nemen, en te zorgen dat er onderaan de streep meer overblijft.

Dit doen wij door het proces zo simpel mogelijk te maken en de taken zoveel mogelijk te automatiseren. Hiernaast geven wij graag bedrijfsadvies; u kunt bij ons altijd terecht met een zakelijk vraagstuk!”

boekhouding

Contact

Locatie

James Wattstraat 22
1817 DC Alkmaar

CONTACT

Telefoon: 072 5209695
Email: info@bierstekeradvies.nl

Openingstijden

Ma – Vrij: 8:30 – 17:00

Volg ons

© Copyright 2021 – bierstekeradvies.nl | Alle rechten voorbehouden | Ontwikkeling: Flowhub.nl